Cultuur

De invloed van globalisering op de Emiratische cultuur

De invloed van globalisering op de Emiratische cultuur

Als inwoner van Dubai heb ik de afgelopen jaren de invloed van globalisering op de Emiratische cultuur van dichtbij meegemaakt. Dubai staat bekend als een smeltkroes van culturen, waar mensen van over de hele wereld samenkomen. Deze diversiteit heeft zeker zijn impact gehad op de lokale cultuur en tradities.

Modernisering van Dubai

De globalisering heeft Dubai getransformeerd van een bescheiden handelsstad tot een bruisende metropool. De stad heeft een ongekende groei doorgemaakt en is nu een van de meest moderne en welvarende steden ter wereld. Dit heeft geleid tot een verandering in de manier waarop Emirati’s leven en werken.

**Een van de meest opvallende veranderingen is de opkomst van moderne architectuur en technologie in Dubai. Wolkenkrabbers schieten als paddenstoelen uit de grond en de stad staat bekend om haar futuristische skyline. Ook de komst van technologische snufjes en online diensten heeft het leven van de Emirati’s aanzienlijk veranderd.**

Culturele diversiteit

Door de globalisering is Dubai een smeltkroes van culturen geworden. Mensen van over de hele wereld komen naar Dubai om te werken, te wonen en te genieten van de vele faciliteiten die de stad te bieden heeft. Deze diversiteit heeft gezorgd voor een rijke mix van tradities, gewoonten en talen in de stad.

**De Emiratische cultuur heeft zich hierdoor moeten aanpassen aan de vele invloeden van buitenaf. Traditionele gebruiken en klederdracht worden nog steeds gekoesterd, maar worden steeds vaker afgewisseld met moderne elementen. Zo zie je bijvoorbeeld jonge Emirati’s die traditionele kleding dragen met daarbij hippe sneakers en accessoires.**

Invloed op voeding en eetgewoonten

Een ander aspect waar de globalisering zijn invloed laat gelden is op het gebied van voeding en eetgewoonten. In Dubai vind je restaurants en eetgelegenheden van over de hele wereld, van Italiaans tot Japans en van Mexicaans tot Indiaas. Dit heeft ervoor gezorgd dat Emirati’s steeds meer openstaan voor internationale gerechten en smaken.

**Hoewel traditionele Emiratische gerechten nog steeds geliefd zijn, zijn er ook veel Emirati’s die graag experimenteren met buitenlandse keukens. Fastfoodketens en internationale supermarkten zijn in overvloed aanwezig in Dubai, waardoor er een divers aanbod aan voedingsmiddelen beschikbaar is voor de inwoners.**

Behoud van tradities

Ondanks de vele veranderingen die Dubai heeft ondergaan door de globalisering, proberen Emirati’s nog altijd vast te houden aan hun tradities en waarden. De overheid speelt hierbij een belangrijke rol door het stimuleren van culturele evenementen, het beschermen van historische gebouwen en het ondersteunen van lokale ambachtslieden.

**Emirati’s hechten veel waarde aan hun erfgoed en proberen dit zo goed mogelijk te behouden in een snel veranderende wereld. Traditionele festivals, zoals Eid en Ramadan, worden nog altijd uitbundig gevierd en de lokale ambachten, zoals kalligrafie en weven, worden gekoesterd en doorgegeven aan volgende generaties.**

Grappige afsluiting

Al met al heeft de globalisering een grote impact gehad op de Emiratische cultuur in Dubai. De stad mag dan wel modern en internationaal zijn geworden, de lokale bevolking weet nog altijd trots vast te houden aan haar tradities en identiteit. En wie weet, misschien zie je binnenkort wel een Emirati in traditionele kleding met een smartphone in de hand, een perfecte mix van oud en nieuw!

UAE